Verfijn je keuze

Prijs
Zoek op gerecht
  1. Aperitief (1)
  2. Aziatisch (1)
Wijnhuis
1 item
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
1 item
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Productie methoden van mousserende wijn

Mousserende wijn of ook wel ‘bubbeltjeswijn’ is een wijn met koolzuur. De meeste mousserende wijnen zijn witte wijnen, maar er zijn ook rosé wijnen en rode wijnen die mousserend zijn. Er zijn verschillende methodes die gebruik worden om de mousserende wijn te maken.

  • Manier 1: Méthode traditionnelle. Bij deze methode blijft het koolzuur uit de tweede gisting van de wijn behouden in de fles. Het koolzuur wat ontstaat tijdens de gisting is een natuurlijk proces en daarom blijft door middel van deze manier de kwaliteit van de wijn ook behouden. De bubbels blijven lang achter als de mousserende wijn eenmaal is ingeschonken.
  • Manier 2: Méthode Charmat of Méthode cuve close. Bij deze methode vindt het koolzuur van de tweede gisting plaats in een gesloten tank. Het koolzuur zit dus niet op de fles en wordt later toegevoegd in de fles. Ook dit koolzuur komt voort uit een natuurlijk proces. De bubbels in deze mousserende wijn zijn minder uitgesproken maar wel aanwezig. Deze manier wordt ook gebruikt bij de Salentein Sparkling wijnen.
  • Manier 3: Méthode gazéifié. Bij deze methode wordt er, nadat de wijn is gegist, koolzuurgas ingespoten. Deze methode is gelijk aan bijvoorbeeld het produceren van cola. De kwaliteit van deze mousserende wijn is aanzienlijk lager. De bubbels zijn dan ook vrij snel verdwenen na het inschenken van deze wijnen.

Er zijn verschillende smaken in mousserende wijn. Dit zijn:

  • Extra-brut – droge champagne
  • Brut – bekendste mousserende wijn. Salentein Sparkling valt onder deze smaak.
  • Brut sans millésime – mousserende wijn uit zeer goed jaar
  • Sec – veelzijdige champagne
  • Demi-sec – rijke champagne, vaak als dessertwijn gebruikt
  • Doux – zeer zoete champagne