De Portillo Dulce is een ietwat zoete witte wijn met veel fruitsmaken. Dat maakt de wijn een ideale begeleider bij zachte witte kazen en desserts met fruit, zoals deze citroentaart!

Dit heeft u nodig voor een taart (8 personen):

  • 175 gr tarwebloem
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 30 gr poedersuiker (gezeefd)
  • 6 grote eieren
  • 125 ml verse slagroom
  • 225 gr kristalsuiker
  • 3 citroenen

Bereidingswijze:

Doe de bloem, boter en 25 gram poedersuiker in een keukenmachine en druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg uit fijne broodkruimels bestaat. Voeg een eidooier en 1 el kraanwater toe en mix het geheel tot alles in klompjes aan elkaar hangt. Verspreid wat bloem op het werkblad. Schep het mengsel erop en kneed het tot een bal. Doe dit slechts 2 of 3 keer om het deeg glad te maken.

Leg een stuk bakpapier op het werkblad. Leg de bodem van de bakvorm erop en teken met potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem. Bestrijk de bodem van de vorm met wat bloem. Leg de deegbal midden op de bodem en rol hem uit tot aan de rand van de getekende cirkel. Door het papier te draaien kan het deeg aan alle kanten goed uitgerold worden. Vouw het deeg rondom de bodem voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem rust. Til de bodem van het papier en laat hem rustig in de rand zakken. Duw het omgevouwen deeg zachtjes in de hoeken en tegen de rand van de vorm aan. Overtollig deeg kan eventueel weggesneden worden. Druk het deeg gelijkmatig aan zodat er geen luchtbellen of vouwen achterblijven en druk scheuren goed dicht. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem (prik er niet doorheen!). Scheur een stuk vershoudfolie af en dek de vorm losjes af. Zet de vorm 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het vershoudfolie eraf en verruil dit voor bakpapier en blindbakvulling. Bak de bodem ca. 12-15 min. tot de bodem stevig is. Verwijder de blindbakvulling en bakpapier en snijd overtollig deeg eraf met een scherp mes. Zet de bodem weer in de oven en bak hem in ca. 10-12 min. goudgeel en droog. Laat de bodem vervolgens buiten de oven afkoelen op een rooster en verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.

Ondertussen kan de vulling gemaakt worden. Breek de 5 overgebleven eieren in een grote mengkom en klop ze met een garde los. Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit. Er is ca. 150 ml sap nodig. Roer het citroenrasp en het sap samen met de slagroom en kristalsuiker door de eieren tot het goed gemengd is. Doe het mengsel in een kan en schenk het in de afgekoelde deegkorst. Bak de taart ca. 30-35 minuten tot de vulling net stevig is. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de taart pas uit de vorm als hij voldoende afgekoeld is. Strooi de overgebleven poedersuiker over de taart en serveren maar!