Zin om een variatie op de gratin te maken? Probeer dan venkel-wortelgratin met gemarineerde kipspiesjes en de Portillo Sauvignon Blanc.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 400 gram kippendijfilet
  • 1 kilo krieltjes
  • 2 venkelknollen
  • 300 gram geschrapte wortels
  • 75 gram rucola
  • 125 gram verse geitenkaas naturel (45+)
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el gedroogde tijm
  • 2 el olijfolie
  • 2 el pestovinaigrette
  • 8 satéprikkers

Verwarm de oven voor op 200 °C. Week de satéprikkers in koud water. Snijd de kip in stukjes van 2 cm en doe ze in een kom. Boen een citroen schoon en rasp de gele schil. Pers daarna de vrucht uit in een schaaltje. Maak vervolgens 1 teen knoflook schoon en pers deze boven de kip. Besprenkel de kip met het citroensap en strooi er tijm, peper en zout overheen. Schep goed om en laat de kip tot gebruik in de marinade liggen.

Was de venkelknollen en snijd de harde onderkant eraf. Halveer de knollen in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd ze vervolgens in dunne partjes. Snijd dan de worteltjes schuin doormidden. Maak 1 teen knoflook schoon en snijd deze fijn. Verdeel de venkel, wortel, knoflook en 2 eetlepels olie over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi naar smaak met peper. Rooster de groenten in het midden van de oven in ca. 20 minuten beetgaar. Verkruimel de laatste 10 minuten de geitenkaas erover.

Was ondertussen de krieltjes, halveer de grotere en kook ze in water met eventueel zout in 15 minuten gaar. Rijg dan de kip aan de satéprikkers. Verhit een grillpan en gril de spiesjes in 8 à 10 minuten rondom gaar. Giet de krieltjes af en schep deze om in een schaal met 2 eetlepels vinaigrette en de rucola. Serveer de kipspiesjes met de venkel-wortelgratin en krieltjes. Strooi als laatste wat citroenrasp over de kip.