Een echte visliefhebber? Probeer dan gestoomde Heilbotfilet met basilicumsaus en Portillo Chardonnay!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 stukken heilbotfilet van 150 gram
  • 2 theelepels vierseizoenen peperkorrels
  • 1 komkommer of grote courgette
  • 50 gram zeekraal
  • 40 gram basilicum
  • 3 eidooiers
  • 2 eetlepels citroensap
  • versgemalen witte peper
  • 150 gram boter, gesmolten

Bereidingswijze:

Wrijf de peperkorrels in een vijzel fijn. Schaaf van de komkommer of courgette 8 mooie dunne, lange linten. Laat de linten op keukenpapier uitlekken. Wrijf de stukken heilbot in met zout en bestrooi de bovenkant met wat peper. Leg er een toef zeekraal op. Wikkel rond elk stuk vis 2 linten. Leg de stukken vis in een stoommandje en stoom de vis in een steamer of in een stoompan boven een flinke laag kokend water in 8-10 minuten gaar. Overgiet intussen de basilicum in een zeef met kokend water en pureer de blaadjes met het citroensap en 50 ml water in de blender. Voeg de dooiers met ½ theelepel zout en peper naar smaak toe en meng alles 1 minuut op de hoogste stand. Voeg al draaiend de boter in een dun straaltje toe. Schenk de saus in een pan met een dikke bodem en verwarm het geheel al roerend op heel zacht vuur tot de saus licht bindt. De saus mag niet koken! Schep de saus op warme borden en leg er een stuk gestoomde heilbot in. Garneer met wat peper.

Bron: Visculinair nr. 1 – januari 2014