De elegante Salentein Primus Pinot Noir gaat perfect samen met een heerlijk stukje kalfsvlees. Benieuwd hoe dit smaakt? Probeer dit recept met kalfskotelet, pesto en tomaten-olijvencompôte!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 kalfskoteletten van 250-280 g elk
  • 6 pruimtomaatjes, gepeld en in kwarten
  • 1 rode ui, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook in kwarten gesneden en in melk geblancheerd
  • 1 klontje boter
  • 100 ml olijfolie
  • 1 takje verse tijm en een handvol gesnipperde basilicumblaadjes
  • 100 gram gemengde Provençaalse olijven, zonder pit en grof gehakt

Voor de pesto:

  • 150 g basilicumblaadjes
  • 30 g pijnboompitten, geroosterd en fijngestampt
  • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 120 ml extra vergine olijfolie

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie voor de compôte in een pan op matig vuur. Bestrooi de rode uitjes met zout en warm ze langzaam op tot ze zachtjes pruttelen. Voeg na 5 minuten de knoflook en tijm toe en laat het mengsel 5 minuten zachtjes bakken. Voeg tot slot de tomaten toe, leg het deksel op de pan en neem de pan van het vuur.

Maak de pesto door de basilicumblaadjes, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie, een snufje zout en een mespunt zwarte peper bij elkaar in een kom te doen. Meng de ingrediënten, maar roer niet te lang. Het moet een grove substantie blijven. Zet de pesto opzij.

Bestrooi de kalfskoteletten met zout en peper. Zet een koekenpan op hoog vuur en schenk er een eetlepel olijfolie in. Leg de koteletten in de pan en draai het vuur lager als het vlees bruin begint te worden. Voeg na ongeveer 3½ minuut een klontje boter toe en keer de koteletten om. Bedruip het vlees regelmatig met het vocht in de pan. Als je het vlees van binnen rosé wilt houden, neemt het bakken in totaal ongeveer 4 minuten in beslag. Reken voor medium ongeveer 5 minuten per kant en voor doorbakken 7 minuten. Neem de pan van het vuur en dek het vlees af met aluminiumfolie.

Zet de grill aan. Warm de compôte op laag vuur op en voeg de olijven en basilicum toe. Smeer de koteletten in met een laagje pesto en leg ze 1 minuut onder de hete grill. Sprenkel voor het serveren wat pesto op de rand van de borden. Schep wat compôte in het midden en leg de kalfskoteletten erop. Eet smakelijk!