Met intense aroma's van zwarte bes, peper en specerijen past Salentein Primus Cabernet Sauvignon perfect bij een tournedos rossini.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 4 stukken filet pur
  • 100 g eendenlever (1 stuk)
  • 6 aardappelen
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 3 dl kippenfond
  • 1 dl truffelsap
  • 8 stronkjes witlof
  • Snufje muskaatnoot
  • 6 sneetjes eekhoorntjesbrood
  • Boter
  • 3 dl runderbouillon
  • 4 el truffel sap
  • 5 cl madera
  • 1 blaadje laurier
  • 1 blaadje salie
  • Zeezout en peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en steek ze uit met een ronde vorm voor een leuke opmaak. Laat een klontje boter smelten in een pan. Voeg de aardappelen, de kippenfond en het truffelsap toe. Voeg vervolgens een teentje knoflook en een takje tijm toe om het op smaak te brengen. Laat de inhoud volledig inkoken en houd het apart.

Snijd de witlof in twee stukken en leg ze in een beboterde ovenschotel. Kruid de witlof met zout, peper en muskaatnoot. Bedek vervolgens de witlof met beboterd bakpapier. Laat ze 25 minuten garen in een oven van 200 graden. Houd de witlof apart.

Giet de runderbouillon en het truffel sap in een pannetje en laat het inkoken tot er een mooie lichte saus ontstaat. Peper de biefstukken met zwarte peper. Laat een braadpan heet worden op het vuur en laat er een klontje boter in smelten. Bak het vlees kort aan beide kanten in de boter.

Laat het vlees vervolgens 3 minuten garen in een oven van 200 graden. Haal het vlees uit de oven en leg een rooster op een pan. Leg de biefstukken op het rooster en schenk er de braadjus overheen. Houd de pan warm op laag vuur. Laat het vlees daar minimaal 5 minuten rusten. Laat de aardappelschijven aan beide kanten een bruin kleurtje krijgen. Bak kort de schijfjes eekhoorntjesbrood in een hete pan met boter en peper ze in. Pak vervolgens een nieuwe pan en bak hierin kort het stuk eendenlever zonder toevoeging van vetstof. Bak het witlof in een pan met boter.

Verdeel de witlof over de borden en snijd het vlees in dikke plakken. Bestrooi het vlees met grof zeezout. Leg het vlees op de witlof en leg vervolgens het eekhoorntjesbrood en de in schijfjes gesneden eendenlever op de tournedos. Breng het op smaak met grof zeezout. Leg de aardappelparten naast het vlees voor een leuke opmaak. Voeg de fijngehakte truffel en de madera toe aan de kokende saus. Leg op elke aardappel een beetje truffel uit de saus en verdeel wat saus over het vlees. Serveer het gerecht en zet de saus apart op tafel. Eet smakelijk!